Nieuws

Gratis advies bij de aanschaf van een nieuwe pup

Wij willen graag een hond! In welk huis is deze wens nog nooit opgekomen? Iedereen droomt er wel eens van. Maar dan? Hoe gaan we verder? Een reu of een teef, groot of klein, een rashond of een kruising, via de rasvereniging of op marktplaats? Er gaat een wereld van onbegrensde mogelijkheden open, waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar toch is het heel belangrijk om hier inzicht in te krijgen, om spijt en teleurstellingen te voorkomen.

Ik wil u daar graag bij helpen. Om te beginnen noem ik een paar voorbeelden van problemen die er spelen en waar veel mensen geen weet van hebben.

Dagelijks komen mensen in onze kliniek binnen met pups met een oost-europees paspoort. Deze honden zijn veelal in Hongarije of Bulgarije onder erbarmelijke omstandigheden gefokt, op te jonge leeftijd vervoerd naar Belgie, daar gevaccineerd en vervolgens in Nederland verkocht. Het gaat hier dan om je reinste broodfokkerij en illegale hondenhandel! Kopers krijgen echter het paspoort onopvallend in de handen gedrukt en realiseren zich pas later dat ze met hun aanschaf deze malafide praktijken in stand houden.

Rashonden hebben het grote voordeel dat je weet hoe ze ongeveer gaan worden. Wat men echter vaak niet weet is, dat vele rassen behept zijn met schadelijke raskenmerken en erfelijke aandoeningen. In de media is dit de laatste jaren uitgebreid aan de orde geweest (o.a. Radar) en er zijn diverse sites die hierover voorlichten, zoals de rashondenwijzer, rasdierenwijzer en de rassenbijsluiter. Deze informatie is zeer uitgebreid en maakt de keuze daarom toch nog steeds niet gemakkelijk. Afgezien van het dierenleed kunnen ook de kosten van de behandeling van deze aandoeningen een groot probleem worden. Verzekeringsmaatschappijen sluiten soms zelfs specifieke aandoeningen bij bepaalde rassen uit van vergoeding.

Rashonden hebben naast hun specifieke uiterlijk ook specifieke karakters en behoeftes. Deze passen lang niet altijd in iedere leefomgeving.

Vaak denkt men dat een certificaat van de stamboom een gezondheidsbewijs is, maar dit is een grote misvatting! Een stamboom is in pricipe slechts een bewijs van afstamming, waarop staat vermeld wie de (voor)ouders van de hond zijn. Gelukkig worden door veel rasverenigingen aanvullende onderzoeken geadviseerd om aan te tonen dat bepaalde erfelijke eigenschappen zijn uitgesloten, maar lang niet iedere fokker of rasvereniging doet hier aan mee. Meestal moet je zelf nagaan of een fokker dat doet.

Puppies uit de broodfokkerij en de illegale hondenhandel zijn vaak slecht onderzocht. Weliswaar zit er een paspoort bij, waarop alles “goed” is afgevinkt, maar paspoorten worden ook vervalst. Regelmatig vinden wij toch afwijkingen bij zogenaamd volledig gezonde pups. Goede fokkers willen dat voorkomen en adviseren om de pup direct na de aanschaf door de eigen dierenarts te laten nakijken. Op zich is dat een goed advies en wij werken daar graag aan mee. U kunt de pup gratis bij ons laten onderzoeken, mits je hem later ook bij ons laat vaccineren.

Maar het liefst adviseren wij u nog vóór de aanschaf, want als je een pup eenmaal in je armen gekoesterd hebt, breng je hem niet meer terug. Broodfokkers en handelaren spelen daar slim op in.

Een hond neem je voor 10-15 jaar, hij moet goed passen in het huiselijke leven, geen verhoogd risico op ernstige afwijkingen hebben en geen onoverkomelijke kosten met zich meebrengen. En als je de keuze goed overweegt, dan lukt het meestal ook om de juiste hond te vinden. Dan wordt hij de ideale viervoetige huisgenoot waar iedereen gek op is, eindeloos plezier van heeft en die ons in herinnering altijd bij blijft.

Ondergetekende helpt u graag bij het maken van deze keuze. Ik heb inmiddels 35 jaar ervaring in de diergeneeskunde en zodoende heel wat wel en wee op dit gebied gezien. U kunt bellen voor een gratis consult bij mij. Dan kunnen we de wensen, vragen en verwachtingen over een toekomstige pup eens rustig doornemen.

Bas van Haaften, Dierenziekenhuis Drechtstreek, locatie Papendrecht, tel. 078- 6152469.