Medische info

Titeren hond

Wat is de vaccicheck?
Honden worden gevaccineerd tegen een aantal dodelijke ziekten;De ziekte van Weil wordt jaarlijks of zelfs vaker gevaccineerd. Deze ziekte is erg gevaarlijk voor hond en eigenaar en de vaccinatie werkt niet langer dan 1 jaar.

Tegen Hondeziekte, Parvo en Hepatitis enten wij elke 3 jaar met de zogenaamde “cocktail”.  Niet elke hond bouwt evenveel antistoffen op na een vaccinatie. Bij sommige dieren is de vaccinatie net drie jaar werkzaam, bij andere veel langer.

Het geldende advies is, om dieren de basisvaccinaties te geven op 9 en 12 weken en na 1 jaar. Daarna krijgen honden om de drie jaar “cocktail”. Als eigenaar kun je er voor kiezen om met behulp van een bloedtest te laten bepalen of de hond wel deze cocktail enting nodig heeft. Dit noemen we een titerbepaling. De vaccinatie tegen de ziekte van Weil en eventueel de Kennelhoest moet altijd jaarlijks gebeuren. Voor deze entingen is geen titerbepaling mogelijk.

Met de vaccincheck kunnen we meten of de hond of kat na drie jaar weer de “cocktail” nodig heeft, of dat we kunnen volstaan met enkel vaccineren tegen de ziekte van Weil en evt Kennelhoest. De eerste titerbepaling hoeft dus pas op een leeftijd van 4 jaar te gebeuren. Als de concentratie antilichamen in het bloed hoog genoeg is, hoeft de volgende titerbepaling pas weer op een leeftijd van 7 jaar te gebeuren. Zodra de test dan weer positief is bevonden, blijven de resultaten een jaar geldig.

Wij volgen met onze vaccinaties en titerbepalingen de consensus die vast is gesteld in 2017 door de KnmvD

Hoe voeren we de test uit?

Voor de vaccicheck nemen we bloed af bij uw hond. Het duurt ongeveer een dag voor u de testresultaten heeft. 
KostenDe vaccicheck inclusief het consult kost 49,95,-

De enting tegen de ziekte van Weil kost in combinatie met de vaccicheck slechts 25,-

Heeft uw hond ook de cocktail nodig, dan kost dat 20,-

Geeft u bij het maken van de afspraak aan dat u de vaccicheck wilt laten uitvoeren? Dan kunnen we hier rekening mee houden met inplannen.