Medische info

Hartworm

Hartwormziekte (ofwel dirofilariose) is een ernstige, veelal dodelijke ziekte bij honden. Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm (Dirofilaria immitis).

 

Honden raken besmet met hartwormlarfjes als ze gestoken worden door geïnfecteerde muggen. Er zijn wereldwijd meer dan 60 soorten muggen die de ziekte over kunnen brengen, maar binnen Europa is Culex pipiens pipiens de meest gevonden hartwormmug. Als een hond wordt gestoken door een besmette mug dan worden er hartwormlarfjes onder de huid ingebracht. De hartwormlarven maken een trektocht naar de borstholte en ontwikkelen zich tot volwassen wormen in de longslagaders en het hart. De ontwikkeling tot volwassen worm duurt 6 tot 7 maanden, maar volwassen wormen kunnen daarna jarenlang in het lichaam aanwezig blijven. Deze volwassen hartwormen zullen larfjes gaan produceren, die in het bloed circuleren. Wanneer een mug bloed opzuigt van een besmet dier worden tevens larfjes opgenomen waardoor de mug de infectie weer door kan geven.

Hartwormziekte komt alleen daar voor waar hartwormmuggen leven die de ziekte overbrengen. Tot op heden komen zij alleen voor in landen in Zuid Europa en niet in Noord Europa.

In het begin zal een infectie zonder symptomen verlopen. Na verloop van tijd kunnen symptomen van hartwormziekte zijn:

  • Hoesten, vermoeidheid, gewichtsverlies en ademnood
  • Vergroting van het hart
  • Aantasting van nieren en lever (als deze dieren niet behandeld worden, kan dit leiden tot de dood)

Uw dierenarts kan met behulp van microscopisch onderzoek proberen hartwormlarfjes aan te tonen in de ontlasting. Echter, bij slechts 25% van de besmette honden kunnen de hartwormlarfjes gevonden worden. Een andere mogelijkheid is om  bloedonderzoek te doen. Wij hebben op het dierenziekenhuis de mogelijkheid om het bloed te testen op antistoffen voor hartworm.

Volwassen hartwormen zijn vaak ook met behulp van echo- of röntgenonderzoek aan te tonen.

Een antiparasitaire behandeling van een hond met hartwormziekte is mogelijk, maar is niet zonder gevaar. De te gebruiken producten zijn niet zonder bijwerkingen en door het afsterven van hartwormen kan trombose in de longen optreden. De behandeling bestaat uit een aantal kuren en duurt een aantal maanden.

Mocht u op reis gaan naar één van de genoemde landen, vraag uw dierenarts dan vooraf welke preventieve maatregelen u kunt nemen.

Het is belangrijk om te voorkomen dat uw hond gestoken wordt door muggen die hartworm kunnen overbrengen. Dit kunt u doen door uw hond een Scalibor Protectorband te laten dragen of maandelijks te behandelen met pipetten Vectra 3D. Dit voorkomt het bijten van hartwormmuggen, maar ook van teken en zandvliegen die Leishmania overbrengen.
Een andere mogelijkheid is om tijdens de vakantie en bij thuiskomst om de 4 weken te behandelen met een tablet Milbemax. U maakt dan de larfjes die in het bloed van de hond zitten dood, voor ze uit kunnen groeien tot een gevaarlijke worm. Wij adviseren om zowel de tekenband of pipet als de Milbemax te gebruiken. De bescherming van de tekenband of pipet is niet 100%.