Medische info

Kennelhoest

Kennelhoest is een ziektebeeld wat wij in de praktijk wekelijks tegenkomen. Dieren van alle leeftijden krijgen het.

Kennelhoest is een ontsteking van de bovenste luchtwegen. De aandoening is zeer besmettelijk. Het wordt meestal opgelopen nadat de hond in contact is geweest met andere honden, bijvoorbeeld op een tentoonstelling, hondenschool, in een pension of bij het buiten spelen. Bij honden die regelmatig spelen/in contact komen met andere honden, zien we het bijzonder vaak. In pensions is het daarom verplicht om tegen kennelhoest te enten.

Dieren met lage weerstand, door ziekte of ouderdom, zijn extra bevattelijk.

 

 

Kennelhoest kan veroorzaakt worden door verschillende virussen en bacteriën: parainfluenza-virus, adenovirussen maar ook door een bacterie: Bordetella Bronchisepta.

Verschijnselen zijn een droge hardnekkige hoest, kokhalzen en braken. De symptomen kunnen enkele weken aanhouden. Het hoesten en kokhalzen zijn soms zo erg, dat eigenaren ons ’s nachts bellen, omdat ze bang zijn dat hun hond stikt of dat er iets in de keel zit!

In ergere gevallen hebben de honden ook koorts en kunnen ze sloom zijn. Meestal zijn de dieren er niet algemeen ziek van. Eten kan pijnlijk zijn door de keelpijn.

De ergste symptomen zien we enkel bij ongevaccineerde dieren.

De diagnose is meestal vlot gesteld op basis van de symptomen. De dierenarts luistert naar de klachten van de eigenaar (of naar de geluiden van de hond in de wachtkamer…), voelt naar de lymfeknopen en betast de luchtpijp. Het hoesten wordt dan uitgelokt. De meeste honden hebben geen koorts en schone longen

Wanneer de keel en luchtpijp geïrriteerd zijn, leidt dit tot hoesten. Het hoesten leidt vervolgens weer tot irritatie van de luchtpijp, wat er weer voor zorgt dat het hoesten niet stopt. Doorbreken van deze vicieuze cirkel is belangrijk bij kennelhoest. Dan heeft de hond snel minder last en kan de eigenaar ’s nachts weer slapen

  • rust: door opwinding en hijgen raakt de luchtpijp verder geirriteerd
  • uitlaten met een borsttuig ontziet de luchtpijp:
  • zacht voer is prettiger voor de keel
  • hoestdrank: de dierenarts zal een slijmoplosser voorschrijven. In milde gevallen kunt u tijmsiroop gebruiken
  • antibiotica

Uiteraard kan een hond met kennelhoest beter wegblijven bij andere honden

 

 

 

Kennelhoest heeft een goede prognose. Met de juiste behandeling zijn de dieren vlot weer beter. Milde gevallen bij gevaccineerde dieren gaan doorgaans zonder behandeling over. Met name bij jonge puppy’s kan kennelhoest longontsteking veroorzaken

 

De meeste honden worden gevaccineerd door een heel klein beetje vloeistof in de neus te druppelen. Dit is een hele natuurlijke manier van vaccineren. Eigenlijk niezen we in de neus van de hond. Het voordeel hiervan is de opbouw van locale immuunstoffen (IgA). De natuurlijk infectie wordt al gestopt zodra de ziektekiemen de neus bereiken. De vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden.

Er bestaat ook een injecteerbare vaccinatie tegen kennelhoest. Deze geeft geen locale immuniteit en is hierdoor minder werkzaam en moet elk half jaar opnieuw gegeven worden om te blijven beschermen. We gebruiken deze bijna nooit meer.

Wij adviseren de kennelhoest vaccinatie bij

  • puppies
  • dieren die naar de hondenschool, uitlaatservice, show of pension gaan: meestal is dit overigens verplicht
  • dieren die veel met andere honden spelen in het park of bij de Elzen

Bij dieren die zelden met andere honden spelen, kan deze enting overgeslagen worden.

De bijwerkingen van de vaccinatie zijn nihil: ze kunnen bestaan uit milde hoestsymptomen na vaccinatie. We maken de hond tenslotte een beetje ziek. Aangezien de neusdruppel methode een natuurlijke manier van vaccineren is, zijn er geen bijwerkingen op de injectieplaats.

Er bestaat ook een injecteerbare vaccinatie tegen kennelhoest. Deze is minder werkzaam en moet elk half jaar opnieuw gegeven worden om te blijven beschermen. We gebruiken deze bijna nooit meer.

Zolang dieren hoesten, zijn ze zeer besmettelijk voor andere honden. Wij vragen u dan ook met klem GEEN DRUK SPREEKUUR TE BEZOEKEN MET EEN HOND MET KENNELHOEST. Maak vooraf een afspraak, dan kunnen wij uw hond een privé-wachtkamer geven.