Medische info

Rabiës

Rabiës of hondsdolheid komt op dit moment in Nederland niet voor bij huisdieren.

Door vaccinatiecampagnes is Belgie vrij van rabies sinds 1999. In Duitsland is van 2005-2008 nog een uitbraak geweest. Deze is inmiddels onder controle. Met name in de oostelijk gelegen landen van Europa is rabiës nog een levensgroot probleem.

In West-Europa vormen vossen het voornaamste reservoir van rabiës, bovendien zijn zij ook een belangrijke vector. Besmette dieren kunnen door beten, krabben of likken het virus overbrengen op alle andere zoogdieren (inclusief de mens).

In veel Europese landen zijn daarnaast ook gevallen van rabiës bij vleermuizen vastgesteld. De rabiësvirussen waarmee vleermuizen besmet kunnen zijn, zijn van een ander genotype dan het klassieke rabiësvirus, maar kunnen ook worden overgedragen op de mens. In Nederland is dit echter nog niet voorgekomen

 

 

Rabiës begint met vage klachten; niet lekker zijn, koorts hebben. Bij mensen ontstaan er spierkrampen, stuipen of verlammingsverschijnselen. Uiteindelijk treden slik- en ademhalingsproblemen op. Een typisch verschijnsel is watervrees; patienten hebben dorst, maar tijdens het slikken hebben ze enorm pijnlijke kramp in de slokdarm en keel. Om deze reden mijden ze water. De patiënt raakt in coma en komt te overlijden.

Honden en vossen met rabiës vertonen ander gedrag dan normaal. vossen worden minder schuw (terwijl ze gewoonlijk mensen mijden) en kunnen mensen aanvallen. Honden en katten veranderen van karakter, gaan zwerven, vermageren en onzeker lopen. In een laat stadium van de ziekte loopt speeksel uit hun bek.

De klassieke verschijnselen als agressie en watervrees gelden echter lang niet voor elk dier. Daarom moet elke hond of vos die zich vreemd gedraagt of zomaar ergens dood wordt aangetroffen van rabiës worden verdacht. Ook vleermuizen kunnen hondsdolheid krijgen. Wanneer u vermoedt dat een dier rabiës kan hebben, geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de politie of gemeentehuis.

 

Rabiës kunnen we niet aantonen met een bloedtest. De diagnose wordt enkel post-mortaal gesteld.

Bij mensen moet direct na vermoedelijke blootstelling aan het virus begonnen worden met vaccinatie en immunisatie. Vertonen mensen en dieren eenmaal symptomen van rabiës, dan komen zij altijd te overlijden.

Bij mogelijk blootstelling aan rabiës kun je best de wond direct uitwassen met zeep, dan ontsmetten met alcohol. Uiteraard direct contact opnemen met de dokter voor behandeling. Klik hier voor informatie over rabies bij mensen.

 

Rabiës is een dodelijke ziekte. Zijn mensen blootgesteld aan rabiës, dan moeten wij zo snel mogelijk en zeer frequent gevaccineerd worden. Wanneer dieren en mensen symptomen van rabiës krijgen, dan zullen zij overlijden.

Rabiës bij dieren kunnen we voor 100% voorkomen met een vaccinatie. De enting wordt op dit moment niet geadviseerd voor dieren die in Nederland blijven, aangezien de ziekte hier nu niet voorkomt

Vaccinatie tegen rabiës is verplicht wanneer uw hond naar het buitenland gaat. Vanaf een leeftijd van 3 maanden kan een hond gevaccineerd worden tegen rabiës. Een rabiës vaccinatie is geldig na 3 weken en biedt bescherming voor 3 jaar.

Honden onder de 15 weken kunnen dus geen geldige vaccinatie hebben en mogen niet de grens over volgens de nieuwe Nederlandse regels! Deze regel is bedoeld om import van puppies met rabiës uit het oosten van Europa te voorkomen.

De eisen met betrekking tot rabiës kunnen per land verschillen. Het is daarom aan te raden om ver van tevoren deze eisen op te vragen bij het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren (www.licg.nl).

Verder blijft in Nederland het advies van kracht geen vleermuizen aan te raken zonder beetvrije handschoenen. Bij mogelijke blootstelling aan rabiës kun je best de wond direct uitwassen met zeep, dan ontsmetten met alcohol. Uiteraard direct contact opnemen met de dokter voor behandeling. Klik hier voor informatie over rabies bij mensen.