Praktische info

Een nieuw huisdier

Een nieuw huisdier brengt veel plezier met zich mee, maar vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Wij helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

 

De aanschaf van een pup is een grote beslissing. Een hond vraagt jarenlang veel aandacht en verzorging. Honden zijn je beste vriend, maar de verzorging brengt wel kosten met zich mee.

Wil je een hond, dan zul je er allereerst goed over na moeten nadenken of je een rashond of een kruising wilt. Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen, omdat ze er van uit gaan dat zorgvuldig gefokte dieren “beter” of “gezonder “zijn. Dat is echter niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend. Het voordeel van een rashond is wel dat je ongeveer weet hoe die gaat worden. Diverse rassen hebben echter ook een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen, zie de rasdierenwijzer of op de rashondenwijzer. Besluit u tot de aanschaf van een rashond, dan is het aan te bevelen om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Wij kunnen u hierbij adviseren. Bas van Haaften, dierenarts in Papendrecht, adviseert u over de aanschaf van een hond, tijdens een gratis oriënterend consult!

Welk ras past dan bij je of bij jullie gezin? Wil je een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoek je een hond die je uitdaagt en die je goed moet trainen, of heb je een gezin met kinderen en heb je liever een bedaarder type? Let wel; alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig.

Ben je er al uit en weet je welke hond je wilt hebben? Dan is nog de vraag waar je de hond vandaan haalt. Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en vanavond al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee. Ruim de helft (!) van de pups in Nederland zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen. De pups hebben hier doorgaans bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygïene, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppies kunnen we enkel raden. Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist, die zijn dieren pups met veel zorg grootbrengt. Deze zal u ook toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Let bij aankoop van een pup op de volgende zaken:

  • Voor de socialisatie van een pup is het belangrijk dat zij binnenshuis opgroeien in een gezin, dus niet in een stal of hok. Zij moeten continue in contact zijn met mensen en andere honden.
  • De fokker heeft maar 1 of 2 nestjes tegelijk.
  • De moederhond is aanwezig en niet “even uit”.
  • De puppies zijn schoon, ruiken fris, ze zijn vrolijk, levendig en onderzoekend, niet mager en je ziet geen parasieten

 

Tijdens de puppyconsulten leren we uw pup dat een bezoek aan de dierenarts vooral leuk is! Daar zal hij de rest van zijn leven veel gemak van hebben.

We controleren de gezondheid van de pup op 3, 6 en 9 maanden leeftijd. Met name de groei, het wisselen en parasieten zijn aandachtspunten. We nemen alle tijd om veel uitleg te kunnen geven en vragen te beantwoorden. Uw pup krijgt een heus groeiboek, vol informatie die van belang is tijdens het opgroeien. De puppyconsultaties zijn gratis voor klanten die bij ons vaccineren.

De puppyconsulten gebeuren enkel op afspraak.

Door middel van inentingen kan uw huisdier worden beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Kittens worden gevaccineerd op 8 en 12 weken. Daarna jaarlijks. Puppy’s krijgen hun inentingen op 6, 9 en 12 weken. Vanaf 1 jaar leeftijd hebben honden en katten een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. U krijgt hiervan automatisch een brief thuis, wanneer de dieren hun 12 weken prikje hebben gehad bij ons. Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; uw dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde.

Lees hier meer over:

Wanneer een hond of kat wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Lees hier meer over het chippen van honden of katten.
Als uw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten redelijk oplopen.
Net als bij mensen, kost ook medische hulp bij dieren soms veel geld. Wij adviseren dieren te laten verzekeren bij een goede huisdierenverzekeraar, als u onverwachte kosten lastig kunt dragen. Wij ervaren Proteq dier&zorg als de beste verzekering voor huisdieren op dit moment. Lees hier meer over het verzekeren van uw huisdier en onze tarieven.
Alle pups en kittens krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zie je de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn microscopisch klein, dus die kun je niet zien. De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghetti slierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Met name jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heb je een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden.

Ontworminggschema hond kat
2 weken V
4 weken V V
6 weken V V
8 weken V V
3 maanden V V
4 maanden V V
5 maanden V V
6 maanden V V
daarna: elke 3 maanden V V